ΓΕΎΣΕΙΣ ΜΑΓΕΊΡΕΜΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΌΛΑΔΟ...

Το ελαιόλαδο έπαιζε πάντα σπουδαίο ρόλο στην καθημερινή ζωή και στις διαιτητικές συνήθειες των Μεσογειακών λαών.Η δημοτικότητά του στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών επεκτάθηκε από τις ηλιόλουστες επαρχίες τις Νότιας Ευρώπης σε κάθε μεγάλη ήπειρο. Το μυστικό της επιτυχίας του κατανοητό. Τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα του ελαιολάδου, οι χρήσεις και η παγκόσμια απήχησή του, συμπεριλαμβανομένης της μαγειρικής, θρησκευτικών τελετών, αρχαίων παραδόσεων, φαρμακευτικών και καλλυντικών το αναδεικνύουν, κατά τη γνώμη μας ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης.
Στα κείμενα του Ιπποκράτη (460-370 π.Χ.), πατέρα της σύγχρονης ιατρικής, αναφέρεται στο ελαιόλαδο με περισσότερες από 60 χρήσεις, από ιατρικούς σκοπούς έως την προσωπική υγιεινή χρησιμοποιώντας σαπούνι αγνού ελαιολάδου.Από τους Μινωικούς χρόνους έως την εποχή μας, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σαν θρεπτικό ενυδατικό θρεπτική μάσκα για το δέρμα και τα μαλλιά.
Συχνά πολλοί ελαιοπαραγωγοί ή πελάτες που αγοράζουν λάδι ρωτάνε στο ελαιοτριβείο "γίνεται να χρησιμοποιήσω το λάδι τώρα έτσι φρέσκο δεν πρέπει να το αφήσω να κάτσει μερικούς μήνες??" Η απάντηση είναι πολύ απλή, το ελαιόλαδο στην πραγματικότητα είναι ένα φρούτο και το φυσικό, φρέσκο ελαιόλαδο μπορεί κανείς να το απολαύσει από το πρώτο λεπτό που παράγεται,"γιατί αν δεν το φας φρέσκο πότε θα το φας!!!!" Αυτό συμβάλλει στο λεπτό του άρωμα και διατηρεί όλα τα θρεπτικά στοιχεία του ενώ δε χρειάζεται καμιά χημική επεξεργασία, όπως χρειάζονται άλλα φυτικά έλαια και σπορέλαια για να γίνουν εύγευστα.
Μερικές σημαντικές γευστικές συστάσεις:
Χρησιμοποιείστε ωμό ελαιόλαδο:
1)Σε φρέσκες σαλάτες ή σε βραστά και ψητά λαχανικά
2)Για πρωινό ή υγιεινό σνακ, ανακατέψτε ελαιόλαδο με λεμόνι, μία ιδέα αλατιού και ρίγανη ή και έχετε ένα υπέροχο, χαμηλό σε χοληστερόλη εναλλακτικό άλειμμα για ψωμί αντί για βούτυρο.
3)Σαν ορεκτικό, μαζί με ψωμί και λίγες ελιές, φέτα και ρίγανη είναι το ιδανικό ορεκτικό για το κρασί σας
Η κατανάλωση ωμού ελαιολάδου αποτελεί την καλύτερη γευστικά αλλά και διατροφικά επιλογή γιατί γίνεται καλύτερη πέψη της τροφής και μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του ελαιόλαδο αλλά και των υπόλοιπων υλικών της συνταγής.
Μαγειρεύοντας με ελαιόλαδο:
Μπορεί κανείς να μαγειρέψει τα πάντα με ελαιόλαδο.Το ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο σχεδόν σε όλες τις συνταγές, συμπεριλαμβανομένων κέικ, μπισκότων κ.α.
Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο:
1)Στις πατάτες και τα λαχανικά σας και ψήστε στα στον φούρνο.
2)Στο πιάτο με την σούπα σας, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.(δοκίμασε το!!!)
3)Στη πίτσα λίγες σταγόνες από ελαιόλαδο και ξαφνικά δημιουργείται μία απίστευτη γευστική εμπειρία(δοκίμασε το!!!)
Τηγανίζοντας με ελαιόλαδο:
Σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών ανθρώπων είναι καλύτερο να τηγανίζει κανείς με ελαιόλαδο απ' ότι με σπορέλαιο ή άλλα φυτικά λίπη. Όταν τα λίπη εκτίθενται στις θερμοκρασίες μαγειρέματος, αρχίζουν να οξειδώνονται. Η καταστροφή τους είναι αυξάνεται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία που εκτέθηκαν και ο χρόνος έκθεσης τους. Όμως το ελαιόλαδο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ακόρεστα λιπαρά μπορεί να αντισταθεί στην οξείδωση και να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός με επιβλαβή παράγωγα της και αυτό το κάνει την υγιεινότερη επιλογή για το τηγάνι.
Στο τηγάνισμα που το λίπος εκτίθεται για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, το ελαιόλαδο, παραμένει σταθερό γιατί το ελαϊκό οξύ που περιέχει δεν μεταβάλλεται μέχρι σχεδόν τον μηδενισμό της περιεκτικότητάς του λινελαϊκού οξέος. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το ελαιόλαδο όχι μόνο αποτελεί την καλύτερη λύση για το τηγάνισμα, αλλά μπορεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Μάλιστα αν κάθε φορά προστίθεται νέο ελαιόλαδο στο τηγάνι, γίνεται επανατροφοδότηση με αντιοξειδωτικά και αν η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 170-180°C έχετε μια πιο υγιεινή επιλογή από τη χρήση σπορέλαιων.
Λίγο ελαιόλαδο κάθε μέρα μπορεί να αλλάξει τη γευστική σας εμπειρία αλλά και την υγεία σας.
Φυσικά όλα αυτά θα μπορέσουν να γίνουν και με τη σωστή αποθήκευση του ελαιόλαδου όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορες.ΟΧΙ φως,ΟΧΙ ζέστη,ΟΧΙ οξυγόνο...
Το ελαιόλαδο ΔΕΝ πρέπει να εκτίθεται στο φως και πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Πρέπει να φυλάσσεται σε σκούρα γυάλινη φιάλη ή σε κάποια ανοξείδωτη δεξαμενή.
Εσείς τι χρησιμοποιείται στο τραπέζι σας....;;;;;;