"Η ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΈΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΛΑΙΌΔΕΝΤΡΟ"

Παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν την αξία και τη σπουδαιότητα του δέντρου της ελιάς, μεγάλο μέρος των ελαιώνων κλαδέονται από λίγο εώς πολύ με λάθος τρόπο.Πρώτον, κλαδεύουμε με λάθος ένταση ανεξάρτητα αν η χρονιά είχε μεγάλη ή μικρή καρποφορία. Δεύτερον, κλαδεύουμε γενικά πιο συχνά και πιο έντονα απ' ότι χρειάζεται και τρίτον συχνά ακολουθούμε λαθος πρακτικές στο κλάδεμα ενός ελαιόδεντρου.Όλα αυτά συντελούν στην εναλλαγή μεγάλης ή μικρής καρποφορίας.Ο τομέας του κλαδέματος είναι από τους τομείς που μπορούμε να βοηθήσουμε των ελαιώνα μας να αυξήσει τη μέση καρποφορία του, όπως και με τη λίπανση όπου και εδώ βλέπουμε την απουσία ορθολογικών μεθόδων.

Το πρώτο λάθος που κάνουμε είναι ότι κλαδεύουμε τον ελαιώνα μας πιο έντονα μετά από μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας και λιγότερο έντονα μετά από μία χρονιά μικρότερης ή και καθόλου καρποφορίας.Ενώ πρέπει να κάνουμε το εντελώς αντίθετο για να μπορέσουμε να έχουμε και την επόμενη χρονια μία ικανοποιητική καρποφορία.

Το δεύτερο λάθος είναι ότι δεν προσέχουμε την ένταση και τη συχνότητα του κλαδέματος.Τα δέντρα πρέπει να κλαδεύονται κάθε δύο ή ίσως και τρία χρόνια.

Πότε επιλέγουμε να κλαδεύουμε;Μετά τη συγκομιδή Νοέμβριο και αργότερα αλλα μπορούμε να κλαδέψουμε και την άνοιξη δηλαδη τον Μάρτιο ειδικά σε περιοχές με δύσκολο χειμώνα όπου ο παγετός δεν μπορει να αποφευχτεί.Ένα μειονέκτημα του κλαδέματος μετά τη συγκομιδή είναι ότι οι πληγές από τα κοψίματα του ελαιόδεντρου θα εκτεθούν στις πολλές βροχές και μπορεί να δημιουργηθούν μολύνσεις από μύκητες κλπ.Επιπλέον το δεντρο με το ανοιξιάτικο κλάδεμα θα αντιδράσει σε μικρότερη έντασης βλαστικότητα(δημιουργία νέων φύλλων) κάτι που θέλουμε ειδικά σε μια χρονιά μικρής ή και καθόλου καρποφορίας ώστε να δώσει όλη τη δυναμή του στη παραγωγή καρπών.

Τέλος πρέπει να δώσουμε στον ελαιώνα το χρόνο να ηρεμήσει και το καλύτερο διάστημα είναι οι δύο μηνες του χειμώνα(δεκέμβριος,ιανουάριος) ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει για τη χρονιά που έρχεται.