ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΉ ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΠΟΙΌΤΗΤΑ

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το μάζεμα των ελαιόδεντρων μιας και έχει φτάσει η περίοδος της συγκομιδής.
Αρχικά αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελιές πρέπει να μαζεύονται νωρίς για καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου. Εξάλλου η καθυστέρηση της συγκομιδής (υπερώριμος καρπός)μειώνει το περιεχόμενο των πολύτιμων πολυφαινολών που είναι πολύ σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.Υπάρχει ο μύθος ότι "όσο πιο αργά μαζέψουμε τις ελιές θα έχουμε και παραπάνω λάδι" αλλά σε αυτή τη περίπτωση το ελαιόλαδο χάνει τις πολύτιμες ουσίες του. Από την άλλη στο χρόνο της συγκομιδής επιδρούν και ορισμένοι εξωγενείς παράγοντες όπως: 1)η διαθεσιμότητα των εργατικών χεριών και 2)οι καιρικές συνθήκες. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η συγκομιδή δεν θα πρέπει να γίνετε με βροχή ή με υγρασία επειδή οι συνθήκες αυτές ευνοούν τη δράση παθογόνων βακτηρίων. 
Υπάρχουν 3 τρόποι συγκομιδής του καρπού της ελιάς:
1)με τα χέρια 2)με ραβδισμό 3)με μηχανήματα
Ο κάθε τρόπος από αυτούς έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και είναι στην άποψη του καθενός τι θα χρησιμοποιήσει. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όλοι όμως είναι ότι πρέπει να μην τραυματίσουμε το δέντρο κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, να μην τραυματίσουμε (όσο μπορούμε φυσικά) τον καρπό, επίσης ο ελαιόκαρπος να είναι απαλλαγμένος από φύλλα,χόρτα και λάσπες.Επίπλέον θα πρέπει να προβλέπεται το χρόνο που θα μείνουν οι ελιές μέχρι να μπουν στο ελαιοτριβείο ώστε να διατηρηθούν σωστά.Ο καλύτερος τρόπος να μεταφερθούν οι ελιές στο ελαιοτριβείο είναι μέσα σε πλαστικά τελάρα και έτσι αερίζεται ο καρπός και δεν τραυματίζεται.Με αυτούς τους τρόπους θα μπορέσουμε να επιδιώξουμε ένα πιο ποιοτικό ελαιόλαδο για εμάς και την οικογένειά μας.