ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ..

Είναι κάποια ερωτήματα που ταλαιπωρούν πολλούς ελαιοπαραγωγούς αλλά και κόσμο ο οποίος θέλει να ενημερωθεί για κάποια πράγματα γύρω απο το ελαιόλαδο γι'αυτό θα δωσουμε απαντήσεις σε μερικά από αυτά..

1)Αν φυτέψω τώρα ένα δέντρο πότε θα μου δώσει παραγωγή;

Ανάλογα με τη φροντίδα αλλά και τη ποικιλία της ελιάς.Ως συνήθως η καλή παραγωγή ξεκινάει μετά το 5ο χρόνο.

2)Να ποτίζω τις ελίες μου ή όχι;

Είναι ανάλογα με το καιρό της κάθε χρονιάς.Οι ελιές χρειάζονται πότισμα κυρίως πάνω στη ανθοφορία αλλά και στην αρχη του καλοκαιριού όπου σε αυτούς τους μήνες γίνετε όλη η διαδικασία παραγωγής της ελιάς.

3)Να κλαδεύω τις ελιές κάθε χρόνο;

Οχι..Καλό θα ήταν να τις κλαδεύουμε κάθε 2ο ή 3ο χρόνο.

4)Γιατί πέφτουν οι ελιές μου;

Ο πυρηνοτρίτης είναι μικρό λεπιδόπτερο που η προνύνφη του προκαλεί ζημιές στα φύλλα(φυλλόβια γενιά) και στους καρπούς(καρπόβια γενιά).Σημαντικές ζημιές προκαλούνται μόνο από τη καρπόβια γενιά.Τον Ιούνιο βγαίνουν οι προνύνφες της καρπόβιας γενιάς και αμέσως μπαίνουν στους καρπούς, προχωρώντας προς το κουκούτσι που δεν έχει σχηματιστεί ακόμη.Για 3-4 βδομάδες οι προνύνφες ζουν τρώγοντας τη σάρκα των καρπών και όταν σκληρένει το κουκούτσι μπαίνουν μέσα, τρώγοντας το εσωτερικό του.Όταν μεγαλώνει και χρειάζεται η προνύνφη να βγει από την ελιά η μόνη διέξοδος πλέον είναι το τσουνάκι της ελιάς.Έτσι για να βγει τρώει το τσουνάκι της ελιάς και η ελιά με τον πρώτο αέρα πέφτει.Αυτό γίνετε αρχές Σεπτέμβρη.Μπορούμε να το προλάβουμε ραντίζοντας την ελιά 10-20 μέρες μετά την ανθοφορία.

5)Τι είναι ο δάκος;

Από τους σημαντικότερους εχθρούς της ελιάς, γιατί υποβαθμίζει τη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου(αυξάνει την οξύτητά του) αλλά και των βρώσιμων ελιών.Το χειμώνα ο δάκος βρίσκεται στο έδαφος σε μορφή νύμφης.Την άνοιξη βγαίνουν τα τέλεια έντομα και πετούν προκυμένου να βρουν τροφή.Τον Ιούλιο αρχίζουν να κάνουν αβγά στους νέους καρπούς που έχουν αποκτήσει σχήμα ρεβιθιού και έχει πήξη το κουκούτσι τους.Σε κάθε καρπό το θυληκό αφήνει απο ένα αβγο το οποίο εκκολάπτεται σε 3-7 μέρες.Οπότε οι νέες προνύμφες τρέφονται από τον καρπό και συμπληρώνουν την αναπτυξή τους σε 12-14 μερες.Στη συνέχεια μεταμορφόνονται σε νύμφες αφού προηγουμένος έχουν ανοίξει την οπή εξόδου πάνω στο καρπό.

6)Γιατί ενώ έφερα πέρυσι τα ίδια κιλά φέτος βγάζω λιγότερο λάδι;

Η ποσότητα του λαδιού που περιέχεται στο καρπό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.Ο βροχερός καιρός προσθέτει βάρος στην ελιά με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι περιέχει λιγότερο λάδι.Όπως και ένα πολύ φορτωμένο δέντρο δεν μπορεί να αποδώσει τόσο λάδι όσο ένα με λιγότερο καρπό.

7)Στο δοχείο μου από κάτω έχει μείνει ένα θολό πράγμα.το πετάω αυτό;

Σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα του καρπού σας.Ένας υγιής καρπός βγάζει ελάχιστει ποσότητα και είναι φυσικό αυτό σε ένα παρθένο λάδι που δεν δεχεται χημική επεξεργασία.Αυτό φυσικά δεν το πετάμε.

8)Γιατί το λάδι μου καίει το λαιμό;

Όταν το λάδι καίει το λαιμό(ΟΧΙ η πικραδα η οποία είναι καλός παράγοντας σε ενα ελαιόλαδο) σημαίνει οτι έχει ανεβασμένη οξύτητα.Η οξύτητα εξαρτάται από τη ποιότητα του καρπού.Αν οι ελιές ήταν σάπιες ή τραυματισμένες ή ειχαν δάκο ανεβαινει η οξύτητα.Μην επιχειρήσετε να κατεβάσετε την οξύτητα με κανένα γιατροσόφι όπως αλάτι ή καυστική ποτάσα γιατί δεν θα έχετε αποτέλεσμα και είναι επικίνδυνο και για την υγεία σας.

Μεγάλη προσοχή στο ελαιόλαδο που τρώτε!!!Είναι κάτι που χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας..